El 36% de les persones que el 2019 van participar en els itineraris d'inserció de la Xarxa de serveis sociolaborals del Consorci van trobar feina. Són 388 persones que van generar un total de 501 contractes, perquè una part d'aquests contractes són temporals i al cap de l'any una mateixa persona pot tenir més d'una feina. La majoria dels contractes són d'entre tres i sis mesos, tot i que hi ha una millora dels contractes d'entre un i dos anys i dels indefinits.
Del total de 1.101 persones que van ser ateses pels serveis de la xarxa, 1.074 van participar en un itinerari personalitzat d’inserció per fer recerca de feina i això n'és el 97,5%. A més de les 388 que van trobar feina, n’hi ha 193 van iniciar un itinerari formatiu. Cal destacar el descens de les pràctiques, que de fet és una dada positiva, perquè respon a l'augment de les insercions formatives teòrica-pràctiques que es fan en alguna de les empreses amb les que el Consorci hi té conveni de col·laboració i que acaba sent la millor via d’entrada al mercat laboral. L'objectiu de la Xarxa es generar oportunitats d'inserció laboral i formativa per fomentar l'autonomia i l'aprenentatge per reduir els casos d'exclusió de la població de la Mina. El perfil mitjà de la persona participant és el mateix dels darrers anys amb lleugers canvis en els percentatges. És un home en el 56% dels casos, d'entre 26 i 45 anys (40,9%), amb estudis primaris (57%), que no ha arribat a acumular un d'any d'atur (45%) i que pertany al col·lectiu gitano (39%). Tant pel que fa a les persones ateses com a les vinculades a un itinerari la majoria són homes, en canvi en el cas de les informades la majoria han estat dones. Les persones vinculades són les que estan realitzant un itinerari sociolaboral en algun dels set serveis de la xarxa. L'any passat 379 persones van iniciar el seu, 660 continuaven itineraris d'anys anteriors i 35 són recuperacions, itineraris que feia menys de dos anys que estaven aturats i l'any passat es van reactivar.
Majoria de contractes temporals d'entre 3 i 6 mesos
Quan hi ha inserció el contracte més habitual és de tres a sis mesos, 212 el 2019, temporal, d'una duració determinada o per obra i servei, que generen poca estabilitat sociolaboral. Així un nombre important de persones ateses als serveis de la xarxa no se'n desvinculen encara que trobin feina perquè contínuament estan entrant i sortint del mercat de treball, que els fa viure en una situació de recerca de feina constant que no els permet millorar les condicions de vida. La millora de l'ocupabilitat de la població activa de la Mina passa per la formació qualificada i especialitzada que promou la xarxa sociolaboral en nous sectors amb demanda, tot i trobar-se amb una manca important de qualificació i amb les reticències d'un ampli grup de la població a assumir objectius a llarg termini a causa de les urgències econòmiques i la cultura de la immediatesa.
Les gràfiques mostres com al llarg de la darrera dècada es van estabilitzar els efectes de la crisi del 2007 entre els anys 2012 i 2015. A partir d'aquí inicien trajectòries ascendents fins l'exercici passat que presenta les millors dades tant de persones participants com d'inserció. Així com en el nombre de contractes de 12 a 24 mesos (23) i indefinits (24), que només fa dos anys eren gairebé inexistents. Comencen a veure's l'any 2018 i han continuat augmentar el 2019.