Fem Família amb motiu de del Dia Internacional de la Llengua Materna que se celebra el 21 de febrer, va organitzar una activitat que posa en valor les llengües que són pròpies del grup de famílies que hi participen. Fem Família és un servei del Consorci per a famílies amb infants d’entre 0 i 6 anys que treballa especialment la criança positiva i respectuosa.

 

En aquest cas, la proposta de commemorar aquest dia va ser del l'equip educatiu, però, han estat les famílies les que han decidit la manera de desenvolupar l'activitat. Consensuadament, es va decidir confeccionar un mural en el qual s’hi ha escrit la paraula "Família" en els següents idiomes: urdú, portuguès, català, coreà, francès, caló, castellà, italià, ucraïnès, àrab i anglès, i cadascun d’aquests mots s'ha acompanyat d'una imatge elaborada amb cartolina i goma eva. Per a la seva realització s’hi han dedicat diverses sessions, amb la participació d'un total de vuit famílies i un elevat grau de participació i implicació. Amb resultats que han anat molt més enllà de compartir una paraula en diverses llengües.

 

   

 

 

Destaquem que:

  • S'ha creat un major vincle entre les dones que venen a Fem Família, perquè el treball col·lectiu que han fet ha donat peu a compartir experiències de vida viscudes als països d’origen, que han generat un espai de conversa i confiança on s'han intercanviat coneixements i aspectes de les seves cultures.
  • Ha permès aprendre curiositats de cadascun dels idiomes.
  • Ha generat un treball paral·lel pel que fa a la motivació i autoestima per la feina realitzada i apreciada per les altres persones de cultura diferent.
  • El treball s’ha fet de manera natural des de l’autoorganització en que cadascuna ha fet la tasca que més l’ha motivat. 
  • L’intercanvi cultural ha anat més enllà i ha afegit a l’activitat un esmorzar acompanyat de te del Marroc.

El valor, el reconeixement i el respecte per la llengua materna és de gran importància en el desenvolupament de l’infant des del moment del néixer. Fins i tot abans, durant la gestació. Mitjançant aquesta, la criatura que creix adquireix no només un llenguatge amb que comunicar-se, sinó el vincle ancestral amb la seva gent i la seva identitat. A través de la llengua materna rep el coneixement i una manera concreta d’entendre el món que li és pròpia. Estableix un fort vincle amb la seva família i amb la seva cultura de la qual n’ha de poder ser transmissor mantenint la llengua i la seva riquesa.

Consorci del barri de la Mina