L’itinerari fotogràfic Escola Jara, a la Biennal Manifesta15, s’iniciarà a les Tres Xemeneies, dissabte 26 d’octubre (12 h), per recórrer a peu diversos barris de Sant Adrià i finalitzar al barri de la Mina, on aquí serà conduït per l’entitat local Desdelamina.

El fons documental del taller de fotografia de l’Escola Jara de la Mina té un patrimoni de gairebé un miler de fotografies fetes en els anys vuitanta i noranta per l’alumnat del centre. Les imatges relaten el passat industrial, les lluites socials i la vida quotidiana a Sant Adrià de Besòs, des de la mirada creativa i crítica d’aquells escolars. L’activitat que es proposa reivindica el valor de l’arxiu i convida a conèixer la història local a través de les seves fotografies i de testimonis personals vinculats al barri. El recorregut està plantejat en diàleg amb el projecte Memòria del fum que recull la petja històrica de les fàbriques desaparegudes i de la gent que hi va treballar. L’activitat és a càrrec de l’antropòleg, Sergi Conesa, juntament amb Ana Quintín, Mariona Giner i, com hem dit, Desdelamina.

Fotografia participativa

Segons recull l’Arxiu Municipal Isabel Rojas Castroverde de Sant Adrià, entre 1985 i 1990 l’Escola Jara del barri de la Mina va oferir un taller de fotografia impulsat pel mestre José Maria Escalona. Consistia en donar una càmera fotogràfica a l’alumnat i se’ls animava a retratar el seu entorn més immediat com a forma d’analitzar-lo i identificar-s’hi. Totes aquelles fotografies es conserven actualment a l’Arxiu Municipal. Són imatges que ofereixen un retrat del municipi en un moment determinat, però que també expliquen com veien el seu món aquells infants i joves. Per aquest motiu el taller de fotografia de l’Escola Jara va ser pioner i se'l considera un referent en l'àmbit de la fotografia participativa, que consisteix en utilitzar aquest art per reflexionar sobre la realitat social i cultural que ens envolta.

Programa Manifesta d’octubre i novembre

Manifesta 15, la Biennal Nòmada Europea que conjuga art i territori, s'està celebrant del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024, i ofereix una oportunitat única per a les persones residents a Sant Adrià, que tenen l’entrada de franc, de gaudir d’una rica oferta cultural a les emblemàtiques Tres Xemeneies.

Properes activitats:

  • Trobades a la fàbrica II: Ex Treballadors de la Central Tèrmica

Dijous, 10 d’octubre (18.30 a 20 h). Una oportunitat per escoltar les experiències i històries dels qui van treballar a la Central Tèrmica, oferint una visió única del passat industrial de la zona.

  • Passejada Convocada per Dones del Futur

Diumenge, 20 d’octubre, i diumenge, 10 de novembre, (12 a 14 h). Activitat que busca promoure la participació de les dones en la vida comunitària i destacar el seu paper en la construcció del futur del barri.

  • Itinerari Fotogràfic Escola Jara

Dissabte, 26 d’octubre, i diumenge, 17 de novembre, (12 a 14 h). Els amants de la fotografia i la història podran gaudir d’aquesta ruta fotogràfica guiada que els permetrà descobrir i capturar la bellesa i la història del barri. Es proporcionaran consells i tècniques per millorar les habilitats fotogràfiques, fomentant la creativitat i l’expressió artística.

  • Trobades a la Fàbrica III: Un silenci taronja

Dijous, 21 de novembre, (18:30 a 20 h). Podcast amb Ràdio La Mina que presentarà “Un silenci taronja”, per explorar històries i narratives locals a través de la ràdio. Tothom que hi assisteixi podrà escoltar en directe i participar en la xerrada sobre temes que afecten la comunitat.

  • Lectura Continuada i Col·lectiva del llibre “Paseos con mi madre” de Javier Pérez Andújar

Dissabte, 23 de novembre (11.30 a 13 h). Aquesta activitat ofereix una oportunitat única per compartir i reflexionar sobre les experiències i memòries familiars. Els participants podran llegir fragments del llibre i discutir sobre els temes que s’hi aborden, creant un espai de diàleg i connexió emocional.

Per a més informació, visiteu el lloc web oficial de Manifesta 15

https://www.manifesta15.org/ca

Consorci del barri de la Mina