El racisme sistèmic segueix arrelat al món, tant en països desenvolupats com en països en desenvolupament. Les estructures socials, econòmiques i polítiques continuen perpetuant discriminació i exclusió de grups racials i minories. 

 

 

Cal insistir, doncs, en la necessitat de reconèixer i identificar els mecanismes sibil·lins que mantenen aquest sistema d'opressió, com ara les desigualtats en l'accés a l'educació, la salut, l'habitatge i l'ocupació.

Aquesta és una de les principals conclusions del IV Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació, celebrat aquesta setmana a Barcelona. Un esdeveniment internacional que ha reunit com a ponents 150 experts, activistes, representants polítics i organitzacions d’arreu procedents de 85 països. Durant dos dies de debats i reflexions s’han abordat els greus problemes de la discriminació i el racisme, i arribat a conclusions per implementar una acció urgent i col·lectiva per combatre globalment aquestes formes de desigualtat. A la trobada s'hi han inscrit 1.400 persones i més de 50.000 l’han seguida telemàticament, el que suposa un rècord de participació.

Creació d’una Aliança Global per a l’acció

El resultat és la creació de l'Aliança Global, que ha de servir per intercanviar experiències i bones pràctiques i que suposa una clara crida a l'acció. L’objectiu és promoure el respecte als drets humans, la igualtat de gènere, i lluitar contra tota mena de discriminació en qualsevol aspecte de la vida. Tot plegat ha de servir per a enfortir capacitats, generar coneixement, realitzar recerques i contribuir al disseny i implementació de polítiques públiques i accions en diversos àmbits. El Sector de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO exercirà com a Secretaria encarregada de promoure i dinamitzar el seu funcionament i activitats.

 

    

 

El Fòrum posa de manifest la necessitat d'un enfocament transversal en tots els sectors de govern amb la participació de tots els actors de la societat. L'Aliança instarà les parts -institucions internacionals i regionals, governs nacionals, regionals i locals, l'acadèmia, la societat civil, el sector privat, els mitjans de comunicació i les comunitats artístiques- a redoblar esforços. Alhora que vetllarà per la rendició de comptes i l’establiment d’indicadors per a mesurar el progrés de la seva implementació.

L’antigitanisme al Fòrum Global

A través de veus pròpies com a la de Maria Rubia, de la Federació d’Associacions de Dones Gitanes, i de Demetrio Gómez, de la Plataforma Europea LGTBIQ+, el fòrum va denunciar l'antigitanisme vigent i profundament arrelat, així com la situació de marginació social i econòmica que continua patint el poble gitano. Les persones gitanes sovint són estigmatitzades o se les associa a estereotips negatius. Va quedar clar que l’antigitanisme no és només una problemàtica social, sinó també estructural, que està arrelada en les institucions i en les pràctiques quotidianes de discriminació. Com a vies de remissió, Rubia va donar com exemple la modificació feta al Codi penal espanyol que ha tipificat l’antigitanisme com a delicte, que ara permet perseguir-lo legalment, i la necessitat d'implementar programes específics per combatre l’antigitanisme en les escoles i en els mitjans de comunicació.

 

 

 

D’altra banda, va destacar el paper capdavanter de Catalunya, que des de les seves institucions ha considerat com a objectiu prioritari la plena integració del poble romaní al país. Destacant el compromís polític que es materialitza en els diferents Plans Integrals del Poble Gitano a Catalunya, el primer dels quals és de l’any 2005 que, entre altres aspectes, els reserva espais de participació a les institucions i promou l’accés a la formació i als estudis universitaris, com a la via de reparació i foment de la representació.

 

 

Educació: eina de canvi i transformació

Aquest IV Fòrum Global va destapar i posar nom a les diverses cares de la discriminació i el racisme. No va defugir la qüestió de la criminalització de determinats col·lectius i la violència policial, el vincle entre racisme i la migració o la discriminació institucional i l’exclusió social. Mentre va defensar l’educació con l’eina pel canvi i la transformació, la defensa dels drets humans i la responsabilitat de les empreses i les corporacions.

El Fòrum Global de la UNESCO ha estat una plataforma clau per posar sobre la taula les desigualtats racials persistents i impulsar una agenda global per a l’acció que promogui l’equitat i la dignitat per a totes les persones, independentment del seu origen o raça. Les conclusions reflecteixen un compromís ferm per combatre el racisme i la discriminació mitjançant l'educació, la reformulació de les polítiques públiques i la creació d’un sistema global més just i igualitari.

Fotos UNESCO: © ONE_productions
Consorci del barri de la Mina