La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez, s’ofereix com a interlocutora directa amb els agents socials de la Mina durant la trobada que hi va mantenir per copsar les necessitats d’un barri que se sent poc escoltat quan es prenen decisions sobre el seu futur i la manera de resoldre les seves problemàtiques.

 

Martínez que també presideix el Consorci del barri de la Mina, es va comprometre a crear un espai de coordinació amb les entitats per arribar a propostes consensuades perquè -tal com va dir- “són les que millor coneixen el barri”, ja que treballen directament amb la comunitat, les famílies, els infants i el jovent. A la trobada hi van assistir una trentena de persones en representació de quinze entitats, centres i serveis dels àmbits educatiu, sociocultural i de la salut.

 

 

 

Major informació i més coordinació

Al llarg de més d’una hora, la consellera i l’alcaldessa de la ciutat, Filo Cañete, van escoltar les demandes de major informació i participació en la presa de decisions, alhora que van posar en valor la tasca socioeducativa de la xarxa comunitària del barri. Van assegurar que la trobada marca el punt d’inici d’una nova manera d’abordar la complexitat de la Mina. Complexitat que ha quedat, especialment, exposada després dels incidents del mes passat, on hi va haver un intercanvi de trets al carrer. Els representants de la comunitat van demanar recuperar l’espai públic per a gaudi de tothom i crear la figura del dinamitzador comunitari, tal com existeix en d'altres barris, per coordinar les iniciatives del teixit associatiu i els serveis de l’administració.

 

 

 

També es van demanar els recursos necessaris per reforçar l’acció de les entitats, perquè aquestes puguin atendre tothom amb la qualitat que es mereix la població. I que hi hagi accions de reparació per part de l’administració que demostrin que hi ha voluntat d’arreglar les coses. Els equips tècnics que treballen a la Mina van reconèixer sentir-se superats per la situació, el desgast i la manca d’eines per abordar els efectes que la inseguretat i la manca de recursos té sobre la població que atenen. El personal del centre de salut va subratllar el malestar emocional de les famílies i com això afecta a la seva salut.

Agilitzar la fase final de l’edifici Venus

Pel que fa a la resolució final de l’edifici Venus, la consellera va escoltar a la representant de les famílies afectades, i va assegurar que el seu departament "és molt conscient de la realitat que s’hi viu" i es va comprometre a agilitzar tant com fos possible el reallotjament de les famílies i l'enderrocament del bloc, reforçant els esforços de l’administració.

 

 

 

Martínez va demanar poder estudiar amb el seu equip la millor via per establir formalment l’espai de coordinació, que -segons va apuntar- podria liderar la pròpia conselleria o el Consorci de la Mina on hi estan representats tant la Generalitat com l’Ajuntament. Alhora que va garantir una millor comunicació a partir d’ara, i va convidar a les entitats a fer-li arribar directament a ella el recull de propostes que actualment preparen, per després dissenyar, conjuntament, un pla d’acció per a la Mina. Un pla d’acció, que segons va dir, comptarà amb més recursos i suports, no només del seu departament.

Després de la trobada amb les entitats, la consellera i l’alcaldessa acompanyades dels regidors de barri, Paco Vargas i Andrés Pozo, que també van assistir a la reunió, van fer una passejada per la Mina, van visitar la biblioteca, els grups de dones i l’entrenament dels equips del Club de Futbol Tramuntana.

 

 

 

Consorci del barri de la Mina