Tenint en compte que el dia 25 de novembre és el dia internacional contra la violència masclista s’ha organitzat un programa d’actes que té per objectiu crear espais de formació i debat per a les dones sobre aquells aspectes que els són propis i la sensibilització de la societat en general. El programa parteix del recentment constituït grup de treball “Dones de barri, barri de dones”, en el qual hi tenen cabuda totes les entitats i serveis constituïts per dones o que tracten amb dones. A més se celebra, els dies 14 i 15 del mes, la IV trobada de dones i associacions de dones en barris en transformació que aquest cop centra els seus punts de reflexió i treball en reforçar la idea de la dona com a peça clau en l’estabilitat, continuïtat i prosperitat de la seva comunitat.
Els quatre dimarts de mes es fan tallers d’art-teràpia relacionats amb la dona. Dos són pel matí i dos per la tarda i es fan en espais diferents.
Programa
- Dimarts, dia 4: 17.30h. “Què és ser dona avui?”, Escola Mediterrània.
- Dimarts, dia 11: 11.00h. “L’autoestima”, Espai Creixem Junts al Casal Cívic de la Mina.
- Dimarts, dia 18: 17.30h. “Comunicació”, Escola Mediterrània.
- Dimarts, 25: 11.00h. “Gaudint de ser dona”, Rambla de la Mina.
Es convida tothom a participar als tallers i que es fomenti la convivència entre el col•lectiu de dones del barri. Paral•lelament, s’ha proposat que al llarg del mes les entitats del barri vagin preparant pancartes amb frases alusives al problema de la violència de gènere i que quedaran exposades en punts ben estratègics de la Mina, per contribuir a la sensibilització de la població en general, davant una lacra social tant dramàtica i absurda que afecta dones de qualsevol escala social.
Al marge de la celebració puntual del mes contra la violència domèstica, ja tradicional al barri, també hi ha la iniciativa de coordinar al llarg del curs les diverses activitats dels grups de dones i organitzar un cicle de xerrades i tallers, que es farien un cop al mes per tractar temes d’interès general. Aquest projecte comptaria amb el suport de la Fundació Bofill.
Pel que fa a la IV Trobada de dones i associacions de dones en barris en transformació, s’abordaran qüestions relacionades amb la salut des de vessants aparentment desconnexes, però que tenen punts de coincidència com són la salut mental i la comunitària. La ponència marc porta per títol “Educació cívica, dona treballadora i comunitat”. La trobada se celebrarà entre la tarda de divendres, dia 14, i el dissabte, dia 15. L’actriu Montserrat Carulla serà l’encarregada de presentar les conclusions finals.
I, per anar introduint la qüestió del respecte entre home i dona, i el repartiment de tasques i responsabilitats al si de la parella la Ludoteca Toc Toc celebrarà la diada amb un conta contes basat en contes no sexistes.