Un nen, una nena, un animal i el barri de la Mina. Aquests són els protagonistes del llibre collage que els dinamitzadors de l’Àrea infantil de la biblioteca Font de la Mina van proposar de fer a tot nen i nena d’entre 8 i 12 anys, que durant la Setmana Blanca del passat mes de març va entrar a la biblioteca.

.

 

 

Proposta clara i directa: “Volem fer un llibre per Sant Jordi, ens vols ajudar?” I, així, sobre la marxa, agafats un pèl “in fraganti”, i amb els quatre elements bàsics de la història com a únic requisit, els petits creadors de faules van muntar les seves improvisades narracions. Una a una, fins a una vintena d’imaginades històries orals es van recollir, per després entrellaçar-se i acabar formant part d’un sol llibre, redactat i il•lustrat també per aquests aprenents d’escriptor i dibuixant. De totes les versions contades i recollides n’hi ha una mica en el resultat final.

  

Una obra col•lectiva
El llibre en format desplegable, escrit en castellà i il•lustrat amb fotografies reals i dibuixos colorejats, conta la historia d’en Manuel, un noi que viu al barri de la Mina i que un dia anant cap a l’escola troba un cavall abandonat i malferit. En Manuel decidit, se’l puja a la galeria de casa i se’n cuida molt fins que el cavall es recupera del tot i es posa fort. Des d’aleshores el noi i el cavall seran grans amics. Per la tarda després del cole, passejaran i galoparan per Sant Adrià i en una d’aquestes sortides en Manuel troba un gran ou davant de la Comissaria dels Mossos d’Esquadra que hi ha a la Rambla del barri. Encuriosit, també es fa càrrec del sorprenent ou.

El moment romàntic de la història té lloc, justament, davant de la pròpia biblioteca del barri. Un dia que també anava passejant amb el seu cavall, Manuel va trobar una noia preciosa de nom Sara, que duia ulleres i aparells a les dents. I, tal com narra el conte “des del primer moment en que es van creuar es van enamorar”. I sense més preàmbuls, feliços i petonejadors, els dos enamorats van a veure els pares perquè els deixin casar. Però els anissos hauran d’esperar, perquè en aquell moment “un soroll infernal” atemoreix a tot el barri. “L’ou d’en Manuel s’estava trencant”. Entra en escena un enorme drac que està destruint tota la Mina i que sembla especialment interessat en la Sara, “semblava que volia menjar-se a la Sara”. I, aleshores, en Manuel, armat només amb un pal punxegut... El final de la història ja no el rebel•larem. Esteu convidats a descobrir-lo vosaltres mateixos.

Tots els nens i nenes que hi han participat han rebut un obsequi de part de la biblioteca. I, vosaltres, usuaris habituals o esporàdics de la Font de la Mina, no deixeu de passar per la sala infantil per gaudir i admirar aquesta obra col•lectiva. Està exposada al costat del llibre fet l’any passat, amb motiu del primer Sant Jordi que es va celebrar en aquest nou equipament cultural del barri, inaugurat el mes de juny de 2009.

   

Les propostes de l’Àrea infantil
Recordeu que l’Àrea infantil té un munt de llibres interessantíssims, material audiovisual, ordinadors i propostes. Seguiu la programació setmanal de “la Màgia dels Contes”, tots els dimecres a les 6 de la tarda, i totes les activitats que periòdicament s’hi organitzen. “A quina hora em toca internet”, activitat diària lligada a l’ús d’internet; “Mistories”, el teu portal d’històries, dos divendres al mes amb la col•laboració del Punt Òmnia del Grupo Unión, per fomentar la participació en la lectura en veu alta, es graven i es penjen a internet; “Avui toca Jugar!” tots els dissabtes, barrejant jocs i llibres; i exposicions temàtiques de llibres tot l’any. Puntualment, “Juguem a aprendre” per donar a conèixer els recursos de la biblioteca; “Vull saber utilitzar l’ordinador, M’AJUDES?” cursos gratuïts; i “Anem a Pescar Contes” contes explicats per professionals en diverses matèries (Medi Ambient, Astronomia, Agricultura ...) amb els quals s’introdueix els infants en aquestes àrees del coneixement.

Consorci del barri de la Mina