Van començar després de l’estiu del 2011, alguns d’ells hi són des del primer dia i d’altres s’hi han anat afegint pel camí. El Club de lectura de la biblioteca Font de la Mina el formen una desena de persones d’edats i circumstàncies diverses que gaudeixen d’acompanyar-se llegint i de l’intercanvi de les idees...

 

 

 

.

 

“Sempre comencem la tertúlia –explica, la Maria José, coordinadora del club- debatent sobre el llibre del mes, però, és inevitable que repassem temes d’actualitat o existencials i, normalment, acabem parlant del barri”.

Es van estrenar amb “La sonrisa etrusca” de l’escriptor i economista, José Luis Sampedro, que també ha sigut un dels que ha agradat majoritàriament, i ara llegeixen “Fahrenheit 451” del nord-americà, Ray Bradbury, per comentar-lo dilluns 8 de juny. Trenta llibres al llarg d’aquests quatre anys. Això pel que fa a les propostes del Club de lectura, però, la majoria dels seus membres assegura que n’han llegit uns quants més, “normalment un parell o tres al mes” és la mitjana. Han conegut Isabel Allende, Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Rosa Regàs, Gabriel García Márquez, Carmen Posadas, Ramón J. Sender, Ernest Hemingway, Alberto Vázquez Figueroa, Alicia Giménez Bartllet, Javier Cercas, Paul Auster, Luis Gutiérrez Maluenda, Josefina Aldecoa, Manuel Rivas, Arturo Pérez Reverte, Nathaniel Hawthorne... Aquest últim autor, amb “La letra escarlata”, ha estat l’únic que ha aconseguit que durant tota la tertúlia només es parlés del llibre.

 

      

 

Una aposta per la lectura i pel barri
Hi va haver qui, quan el 2009 es va inaugurar la biblioteca, no es va decidir a apostar per un club de lectura per a aquesta biblioteca que forma part de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, i està ubicada dins l’Espai Cultural del barri de la Mina. Va ser amb l’arribada de la Montse Espuga com a nova directora de l’equipament, que es va engegar. Van preparar una sala molt acollidora al pis de dalt, on es reuneixen cada primer dilluns de mes a les sis de la tarda. I, la Maria José Bravo, membre de l’equip tècnic de la biblioteca, va entomar el repte personal que coordinar el Club. Tots junts han madurat com a lectors. “La lectura compartida t’enriqueix” asseguren, i expliquen que ara es fixen en moltes més coses i estan pendents de detalls que al principi no tenien en compte. També com a tertulians, aprenent a expressar opinions, respectar i gaudir de la discrepància, saber argumentar els propis punts de vista, exercitar la reflexió que cada llibre suggereix i practicar la curiositat volent saber de l’autor o del context històric en que es desenvolupa una trama. Cada llibre és una nova finestra i cada lector un món.

Consorci del barri de la Mina