El barri de la Mina acudeix puntual a la cita del dia 8 de març per reivindicar els drets de les dones i denunciar les desigualtats per causa de gènere. Com recorda el manifest del Consell Municipal de les Dones de Sant Adrià, el camí per a la conquesta de la igualtat es va iniciar fa més de 100 anys i no s’ha acabat, “cal continuar construint i transitant”.

 

 

 

 

De les desigualtats en l’àmbit del treball se’n deriven moltes altres. Del treball remunerat en depèn la independència econòmica que és vital per poder decidir sobre el futur. Alhora, però, la dona que treballa fora de casa, assumeix també el treball de la llar i el de la cura de la família, ja siguin la gent gran, els infants o els malalts, o tothom alhora. I, la dona es troba sola davant aquesta lluita per la conciliació de feines i la gestió del seu temps, condicionada també pel seu poder adquisitiu. Recorda el manifest que la maternitat és per a moltes dones l’inici de la desigualtat laboral, “encara que són les dones les que tenen més estudis que els homes, són ells els qui ocupen la gran majoria del treball remunerat, i això està directament vinculat a la maternitat i el desenvolupament de la carrera professional de les dones”.

 

      

 

En aquesta històrica lluita, s’han hagut de defensar el dret a la cultura, el dret a vot, al propi cos, a l’educació, a viure lliures de violència, la igualtat salarial, a la no discriminació, i cal continuar vetllant per tots ells. Encara avui el dret a l’educació, per exemple, està en qüestió en determinats àmbits pel fet de ser noi o noia. “Les dones –reivindica el manifest de les dones de Sant Adrià- no han de tenir cap dret especial ni estar eximides de cap obligació per ser dones, que han de ser valorades per mèrits propis i no pel seu gènere.” 

Els tres grups de dones del barri, Dones Iris, Dones Adrianes i Alfa Costura –membres del Consell Municipal de les Dones-, que treballen tot l’any per la defensa dels seus drets i els de la seva comunitat, han participat dels diversos actes que s’han organitzat a Sant Adrià, al llarg de tota la setmana Al barri, aquest divendres s’han instal•lat les parades informatives de les diverses entitats i s’ha fet la lectura del manifest. Ahir dijous, el Grup de Dones Iris, va trobar-se al Casal Cívic, per celebrar juntes una edició més dels “Jocs de la Meca Infantesa”, on juguen als jocs tradicionals de quan eren petites, compartint experiència amb generacions més joves, i després fan un berenar plegades

 

       

        

 

Consorci del barri de la Mina