El 10 d’octubre és el Dia mundial de la salut mental i la Comissió de sensibilització de la Taula de salut mental de Sant Adrià de Besòs, participada pels serveis Accés i Situa’t del Consorci, organitza una jornada que busca la desestigmatització de les persones afectades.

 

 

Es plantarà una carpa a la plaça del Mercat a prop de l’entrada al mercat municipal des d’on s’oferirà informació de les entitats que treballen en salut mental al municipi, per tal de sensibilitzar la comunitat sobre aquesta realitat. Entre les deu del matí i la una del migdia, tothom qui vulgui podrà enregistrar missatges de veu per deixar un testimoni, experiència o reflexió personal sobre la seva relació amb la salut mental. Per aquesta ocasió s’instal·larà una antiga cabina de telèfon des d’on es podran gravar els missatges. I després se’ls convidarà a fer un cafè amb la gent de la Comissió de sensibilització.

La Generalitat de Catalunya preveu que una de cada quatre persones pot patir un trastorn mental al llarg de la seva vida, mentre destina un 11% del pressupost del Departament de Salut a atendre els casos detectats. I, segons un informe del mateix departament, durant el 2020 es va registrar un increment del 127% en els trastorn d’ansietat i un 33% en els de depressió i d’altres característiques. D’altra banda, hi ha un estudi de l’Institut de Salut global de Barcelona i l’Institut Germans Trias i Pujol indicant que els infants i els joves han experimentat un augment significatiu en els símptomes de trastorn d’estrès posttraumàtic i altres problemes de salut mental a causa de la pandèmia de la Covid.

 

 

 

Derivades dels trastorns mentals

Segons assenyala la mateixa Generalitat els problemes de salut mental poden causar aïllament social, sobrecarregar la família, afectar al rendiment laboral, provocar fracàs escolar, afavorir l’abús de tòxics, incrementar el risc de patir malalties, generar discapacitat i comportar dependència. I, conseqüentment, afectar la qualitat de vida de les persones que ho pateixen i la de la seva família.

Accés i Situa’t són part de la Xarxa de serveis d’inserció sociolaboral del Consorci de la Mina. Accés, dedicat a les persones afectades per trastorns de salut mental rep, a més de des la Mina, demandes d’altres barris de Sant Adrià, dels barris propers de Barcelona i de Badalona, i Situa’t treballa amb les persones que han estat consumidores de drogues i estan cercant tornar al món laboral en el seu procés de reinserció social.

Sensibilitzar sobre aquestes qüestions és l’objectiu de la Comissió de sensibilització de la Taula de Salut Mental de Sant Adrià, formada per l'Ajuntament de la ciutat i els serveis Accés i Situa’t del Consorci de la Mina, SRC Bètula de BSA, Centre Fòrum de Parc Salut Mar, Salut Mental Barcelonès Nord i el Servei Prelaboral Bètula de Badalona Capaç.

Tot plegat ha de contribuir a construir una comunitat més conscient i solidària.

Consorci del barri de la Mina