La Biennal europea, MANIFESTA15, ha reunit els antics treballadors de la Central Tèrmica de les Tres Xemeneies, en una jornada emotiva i reivindicativa dels anys de lluita per a les millores laborals a la fàbrica, com en diuen ells.

 

 

Han tornar a un edifici que ja no fumeja i que, a més de ser l'element que situa Sant Adrià de Besòs a l'skyline de l'àrea metropolitana de Barcelona, és ara la seu d'una mostra col·lectiva de treballs artístics i d'una exposició que és un homenatge a la vida sociopolítica d'aquella època al Besòs.

L'acte de retrobament va començar a l'exterior del recinte amb l'homenatge al company, Manuel Fernández Márquez. Un jove arribat a Catalunya des d'Extremadura mort per la policia en una de les vagues organitzades pels treballadors. Es va llegir un escrit i un poema en memòria seva i de reconeixement a la seva lluita i sacrifici. Un cop dins la instal·lació, un dels antics treballadors va recordar com era la vida a la fàbrica i va repassar la història reivindicativa liderada per la plantilla de la Central tèrmica.

 

  

 

I, a continuació, visita a tots els racons d'aquesta immensa estructura de l'arquitectura industrial que inspira artistes i que, potser ara, després de la Biennal, trobarà el seu lloc com a espai per acollir i materialitzar un projecte vinculat a l'art i la creativitat. Un cop es va clausurar l'any 2011, les iniciatives sobre què fer amb ella, van anar des de voler enderrocar-la a intentar convertir-la en un pol d'atracció per a la cultura i les arts. Finalment, va ser indulta i, ara, gràcies a la Biennal es mostra per primer cop al públic i reuneix als seus antics "habitants". La jornada va concloure, ja de nit, amb un brindis a la salut dels presents i dels que ja no hi són.

Us mostrem la jornada en una galeria d'imatges.

 

   

 

  

  

   

  

Consorci del barri de la Mina