L’objectiu és que els trastorns de salut mental siguin concebuts per la societat igual que la resta d’afectacions relacionades amb la salut del cos. Amb normalitat, anant al metge quan cal, sense pudor i sense que la persona s’hagi de sentir assenyalada des dels prejudicis i la ignorància. I, una de les millors maneres de fer-ho és parlant-ne obertament i compartir l’experiència de cadascú.

 

Aquesta és la raó de ser del Dia mundial de la Salut Mental que es commemora cada any el dia 10 d’octubre. A Sant Adrià de Besòs, la Comissió de sensibilització de la Taula de salut mental va voler sortir al pas de les persones que aquell dia eren pels voltants del mercat municipal per convidar-les a dir-hi la seva. I, d’aquella activitat "Grava un missatge per la Salut mental", us en compartim una mostra del que se’n va recollir.

Acaba la frase...

Hi trobareu mil i una maneres d’encarar la qüestió de la salut mental gràcies als missatges de veu gravats on, cadascú que hi va participar, parla del que fa en el seu quotidià per cuidar-se per fer-hi front, per denunciar l'estigmatizació i reivindicar una societat inclusiva. La proposta era completar frases com: “Em cuido quan...”, “Per cuidar la meva salut mental fora del treball gaudeixo de...” , “La meva estratègia per cuidar la meva salut mental a la feina és...”, “Una de les coses que se’m dona bé és...”, “Em sento responsable quan...”.

 

  

 

Perquè el primer pas és ser conscient de la pròpia salut mental, conèixer-nos prou per saber què ens cal, posar els recursos per cuidar-la i actuar a temps si necessitem ajuda. Si com a societat som conscients que els trastorns de salut mental són d’abast general, l’empatia i la solidaritat amb les persones que pateixen a causa de la salut mental hauria de ser la normalitat.

L'alcaldessa de la ciutat, Filo Cañete, en el seu missatge gravat va destacar la importancia de saber-nos cuidar, alhora que va assenyalar la necessitar de proporcionar atenció i cura a les persones afectades; tot incidint en que cal fer visible el problema social que representa per arribar a "una inclusió veritable ".

Us convidem a mirar aquest recull: https://www.youtube.com/watch?v=q3hC_aRLTnY 

 

Equips dels serveis de la Xarxa d'inserció sociolaboral del Consorci visiten "la parada per la Salut Mental al Mercat", on hi ha Accés i Situa't que formen part de la Comissió de Sensibilització de la Taula de salut mental.
Consorci del barri de la Mina