En mig de la situació difícil que el país viu en l’àmbit social a causa de la crisi global, el president de la Generalitat, Artur Mas, va considerar que la feina que fa la Fundació Formació i Treball “contribueix de manera essencial a resoldre problemes punyents de les persones”, i ho va considerar un signe i un símptoma més d’esperança dels molts que ara ja hi ha a Catalunya. El president Mas va fer aquestes declaracions durant l’acte d’inauguració de la nova seu que l’entitat ha obert al barri de la Mina, per continuar dedicant esforços a reduir els índex d’atur i de pobresa. Dos problemes que el president considera bàsics per la societat catalana.
.
El cap de l’Executiu no va amagar que amb un 20% de pobresa i un 18% d’atur “Catalunya és un país que avui per avui encara no ha trobat la manera de donar-li la volta a aquesta situació dura a nivell social”. I, en relació a la feina que fan les empreses de l’anomenada economia social, com la Fundació, va afegir, “vosaltres us hi impliqueu i el país sencer intenta implicar-s’hi també, però de moment sense grans èxits”, per continuar insistint en que “Catalunya se’n pot sortir (). A Catalunya hi ha moltíssima gent, amb moltes capacitats diferents, amb moltes energies diferents i amb molts actius diferents que realment, quan es posen en marxa, són capaces de resoldre problemes i d’anar endavant”.
La Mina: exponent del possible
Artur Mas, que anava acompanyat per l'alcalde de Sant Adrià de Besòs i vicepresident del Consorci, Jesús Maria Canga, i el president de la fundació, Manuel Ribas, no va passar per alt el fet que la nova seu d’aquesta fundació privada sense ànim de lucre, promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona l’any 1992, està ubicada al barri de la Mina, del qual va destacar-ne el canvi que ha experimentat. Aquesta transformació demostra, segons el president Mas, que “fins i tot allò que sembla impossible es pot arribar a fer. Per molt alta que sigui la paret, si hi ha voluntat, es pot arribar a saltar”. Alhora que va considerar que “quan es transforma físicament un barri no és garantia que després la transformació social vagi exactament en paral·lel o a la mateixa velocitat (...), però sense eines és molt difícil fer un edifici”, per acabar considerant que la Fundació és una d’aquestes eines eficaç al servei de la transformació social.
La fundació Formació i Treball dedica la seva activitat a la formació i la inserció laboral de persones amb especials dificultats socials i personals, i a gestionar l’entrega de roba, mobles i equipament de la llar a persones i famílies amb pocs recursos econòmics. L’any 2010, comptant amb les subvencions del Departament de Treball de la Generalitat, Càritas i de l’Obra social de La caixa, es van impartir 29 cursos d’oficis i 43 mòduls de formació bàsica a 692 participants, tot i que el total de persones ateses va ser de 1.687, ja que alguns dels assistents van fer més d’una activitat formativa. De totes aquestes persones, 163 han aconseguit un lloc de treball, 522 continuen la seva formació d’acord amb els seus itineraris personals de capacitació laboral tutoritzats, 748 ja han finalitzat el seu procés, i la resta han assolit els objectius que s’havien proposat com pot ser la formació en un ofici o la cotització a través d’un contracte laboral per obtenir l’atur o la jubilació.
El treball per la inserció laboral
Els objectius de la Fundació i la manera de treballar és similar i complementària a la del Consorci de la Mina amb la seva Xarxa de Serveis Integrats d’Inserció Sociolaboral. D’aquí, el conveni entre Formació i Treball i l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que ha fet la cessió per 50 anys del terreny on s’ha edificat la nova seu de la Fundació. El conveni estableix la prioritat de la població del municipi i en especial del barri de la Mina en els cursos de formació ocupacional que s’organitzen cada any, així com en els processos d’inserció. Una oferta formativa sempre adaptada a les exigències canviants del mercat laboral. La Fundació com entitat privada es caracteritza per la seva capacitat d’autofinançar la seva activitat en més d’un 90% i de desenvolupar una tasca productiva oferint serveis al mercat en una relació client-proveïdor com la de qualsevol empresa. La seva oferta avarca els sectors de la neteja, bugaderia, jardineria i la recollida i gestió de residus, a través dels quals genera ocupació laboral. L’entitat treballa per 90 municipis de tot Catalunya, entre ells la capital catalana.
Es pot dir que com a empresa continua el seu creixement. Actualment, s’està avaluant la possibilitat de crear un centre formatiu per fomentar l’aprenentatge en el sector de l’hostaleria, començant per entrar en contacte amb les empreses que s’hi dediquen i entitats amb projectes similars o complementaris. La decisió es prendrà al llarg d’aquest any. Es previst potenciar les Aules de Recerca de Feina on els participants del projecte reben suport per preparar currículums i habilitats per a la utilització de l’ordinador a l’hora de fer recerca d’ofertes laborals. Només aquest mes de gener es van atendre tantes persones com tot el primer trimestre de l’any passat. Paral·lelament, està en funcionament el projecte Dins Garraf, una rèplica del model de la Fundació en aquesta comarca, i es treballa en la implantació d’aquest mateix model en altres punts del país, el proper podria ser a Tarragona.
III Congrés del Tercer Sector Social
Precisament, els dies 24 i 25 de març se celebra a la Zona Fòrum, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al costat mateix del barri de la Mina, el III Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya. Entre els seus objectius hi ha el d’enfortir la identitat, els valors i les capacitats d’aquest sector, reclamar més i millors polítiques socials públiques a l’actual context de crisi econòmica i enfortir l’aliança del tercer sector social amb els poders públics i la resta dels agents socials. Al llarg d’aquests dos dies es faran conferències a càrrec d’experts nacionals i internacionals, diversos col·loquis, taules temàtiques al voltant dels temes que més interessen en aquests moments, l’anomenada àgora d’experiències (tallers d’intercanvi) i una mostra d’entitats socials i proveïdors que garanteix un espai on les principals entitats socials i les empreses mercantils que ofereixen productes i serveis podran donar-se a conèixer.
Les fotografies publicades en aquest article han estat cedides per l’Oficina del President (Fotògraf: Rubèn Moreno)