El cos de Mossos d’Esquadra de la l’Àrea Bàsica Policial de Badalona i Sant Adrià de Besòs va celebrar el Dia de les esquadres a l’Espai Cultural Font de la Mina aquest dimarts, dia 12 d’abril, presidit per l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, el primer tinent d’alcalde de Badalona, Oriol Lladó, el cap de la regió Policial Metropolitana Nord, Joan Figuera, la intendenta, Lourdes Puigbarraca, i el sotsinspector de la Comissaria de Sant Adrià, Isidre Rabassa.

 

 


Va ser un acte de reconeixement a la feina col·lectiva de la policia catalana i en particular d’aquells agents que han destacat en accions especials durant l’any 2015. En les seves intervencions els representants de la policia catalana van fer balanç de les accions dutes a terme al llarg de l’any passat i, també, van tenir un record especial per aquells agents que com a conseqüència de la seva feina al servei a la comunitat van resultar ferits o morts. Van destacar la voluntat expressa que cada dotació i comissaria té d’implicació i coneixement del territori al que està destinada la seva tasca de prevenció, protecció i defensa de la seguretat ciutadana. 


L’agent, Jose García, de la comissaria de Sant Adrià, va ser distingit pels seus companys, com a Mosso de l’Any 2015 per la seva feina al capdavant de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC). Una eina fonamental de la policia catalana, que té per objectiu contactar personalment i col·laborar amb tots els representants socials existents al territori. Es tracta de generar xarxes de relació per detectar els problemes i les necessitats que afecten la ciutadania en matèria de seguretat, creant programes de proximitat, amb clara vocació didàctica i preventiva, per tal de donar respostes particulars a cada problema concret. Finalment, també persegueix aconseguir la implicació ciutadana en la resolució dels conflictes, per tal de crear un clima de confiança, de complicitat i de col·laboració, millorant així la qualitat de vida de la ciutadania.

 

   


Reconeixement a una feina gens fàcil


Per la seva part, els representant polítics van agrair als Mossos d’Esquadra la feina i esforç que fan cada dia per garantir la convivència i la seguretat als seus municipis, reconeixent-los el risc que porta implícita la seva professió. L’alcalde de Sant Adrià va fer un discurs reivindicatiu i poc protocol·lari, dirigit al reconeixement personal dels èxits assolits pel cos contra la delinqüència i, especialment, contra el tràfic de drogues al barri de la Mina i del Besòs, “un treball que no és fàcil i no sempre reconegut tal com es mereix”, va dir; tot demanant als agents que a l’hora de complir amb les seves funcions vigilin per la seva pròpia seguretat. Va aprofitar per fer paleses les ganes que té la comunitat de la Mina de sentir-se com a un barri més de Catalunya, sense estigmes ni prejudicis, i de que es reconeguin les millores que s’hi han fet i l’esforç esmerçat; sense obviar que el Pla de transformació impulsat per les administracions avança tot i els entrebancs que s’han trobat.


A l’acte hi van assistir els caps de la Policia Local de Sant Adrià de Besòs i de Santa Coloma de Gramenet, de la Guàrdia Urbana de Badalona, Agents Rurals, Bombers, Protecció Civil, Creu Roja, Guardia Civil i Policia Nacional. Així com, representants de la Judicatura, de les entitats socials i associacions, del món de l’ensenyament i del teixit empresarial de la comarca. Durant l’acte commemoratiu la mesa presidencial va lliurar diversos diplomes d’agraïment per la col·laboració que la societat civil i altres cossos de seguretat, protecció i socors han tingut amb els Mossos d’Esquadra. Mentre que una vintena d’agents van rebre la felicitació oficial del cos per actuacions personals d’ajut i rescat de persones en exercici o fora de servei.

 

   

   


El programa de la celebració, que es va acompanyar d’una exposició sobre la història del barri de la Mina i del cos dels Mossos d’Esquadra, va comptar també amb la col·laboració del Conservatori professional de música de Badalona, que va interpretar una peça de Mozart, després dels parlaments, i va clausurar l’acte amb Els Segadors, himne nacional de Catalunya, que tots els presents van escoltar dempeus.

Consorci del barri de la Mina